NovostiObrazovanje odraslih

Srednjoškolska zanimanja, prekvalifikacije i osposobljavanja na Pučkom otvorenom učilištu Labin

Komercijalist/ica, Kuhar/ica, Pomoćni kuhar/ica

Od sredine rujna na Pučkom otvorenom učilištu Labin moguće je krenuti u novo zanimanje, komercijalist/ica, kuhar/ica, upisati prekvalifikaciju ili osposobljavanje za jednostavne poslove kuhara/ice.

Komercijalist/ica je četverogodišnje zanimanje, koje se može upisati nakon završene osnovne škole ili kao prekvalifikacija nakon završene četverogodišnje srednje škole. Osim što polaznik mora biti stariji od 14 godina i imati završenu minimalno osnovnu školu, uvjet za upis je i opća zdravstvena sposobnost za obavljanje posla komercijaliste. Opća zdravstvena sposobnost se dokazuje potvrdom medicine rada koju je potrebno priložiti prilikom upisa. Za ovo zanimanje je važno i da osoba ima dobro razvijena osjetila vida i sluha te jasan i razgovijetan govor. Završetak obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada. Komercijalist obavlja poslove nabave, prodaje i organizacije trgovačkog poslovanja u poduzeću.

Kuhar/ica vrlo je traženo trogodišnje zanimanje za čiji upis je dovoljno imati završenu osnovnu školu, odnosno navršenih 15 godina života, potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice te sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu. Ukoliko se upisuje prekvalifikacija tada polaznik treba imati navršenih 17 godina, završenu srednju školu i navedene potvrde o zdravstvenoj sposobnosti. Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe vrste škole koju su prethodno završili radi utvrđivanja razlika i dopuna općeobrazovnih i strukovnih sadržaja koje trebaju polagati i praktičnih sadržaja koje trebaju obaviti.

Program se izvodi konzultativno – instruktivnom nastavom, dok se praktična nastava i vježbe izvode u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.

Program obrazovanja za pomoćnog kuhara/kuharicu traje dvije godine, može se upisati nakon završene osnovne škole ili kao prekvalifikacija nakon završene srednje škole. „Kraća verzija“ za koju polaznici dobivaju Uvjerenje o osposobljenosti je Osposobljavanje za jednostavne poslove kuhara/kuharice. Iako se ne može usporediti sa redovnim školskim programom, masom predmeta i svjedodžbom koja se dobiva na kraju obrazovanja, ovaj program osposobljavanja nudi polazniku da u kratkom periodu stekne osnove kuharstva te kroz praktičan rad bude osposobljen za jednostavne poslove u kuhinji. Budući da je to zanimanje uvijek aktualno i traženo, svaka izobrazba može biti samo pozitivna i poticajna.

Dokumentacija potrebna za upis u srednjoškolske programe

Uz ispunjenu upisnicu i potpisani ugovor s Pučkim učilištem, dokumenti potrebni za upis su:

  • preslika rodnog lista (izvadak iz matice rođenih)
  • preslika svjedodžbe 8. razreda osnovne škole ili svjedodžbi svih prethodno završenih razreda srednje škole ako se upisuje program doškolovanja, odnosno svjedodžba završnog razreda srednje škole ako se upisuje program prekvalifikacije
  • potvrda medicine rada o općoj zdravstvenoj sposobnosti.

Za više informacija ili predbilježbe slobodno pišite na mail obrazovanje@uciliste-labin.hr ili nazovite na telefon: 099 2500 700 radnim danom od 7 do 15 sati. Upisi započinju 25. 08., a traju do 15.09.2023. Programi se provode po popunjenju grupe i u dogovoru s polaznicima.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button