Muzej

Ravnateljica POU Labin sudjelovala na javnom savjetovanju “Baština antifašizma u suvremenim muzejskim i istraživačkim praksama”

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica sudjelovala je na javnom savjetovanju “Baština antifašizma u suvremenim muzejskim i istraživačkim praksama”, a tema izlaganja bila je izložba “Giuseppina Martinuzzi, učiteljica istarskih antifašista”, održana u Narodnom muzeju Labin u prosincu 2022. godine.

Javno savjetovanje “Baština antifašizma u suvremenim muzejskim i istraživačkim praksama” održano je u petak 22. rujna 2023. godine u u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli, a organizirali su ga Istarsko povijesno društvo, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije, UABA Pula i Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, uz podršku Istarske županije. Do sada su provedena tri savjetovanja, u Pazinu, Opatiji i Rijeci, a na pulskom savjetovanju, zadnjem u ovom ciklusu, predstavljeni su dosad usvojeni zaključci, uočeni izazovi, ali i prilike za budućnost.

Namjera savjetovanja bila je doprinijeti razvijanju zajedničkog plana zagovaranja za uključivanje tema antifašizma i mirotvorstva u obrazovne programe te za njihovu bolju zastupljenost u suvremenoumjetničkim praksama i postavima muzeja.

Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo, a njegov je cilj kvalitetnije i sadržajnije informiranje mladih o antifašističkom otporu, njegovoj baštini i mirovnim inicijativama devedesetih te unaprjeđenje obrazovanja za mlade.

https://www.glasistre.hr/pula/2023/09/22/terenskom-nastavom-predstaviti-djeci-i-mladima-vazan-dio-povijesti-885947

Možda vas zanima i ovo

Back to top button