Gradska galerija

MARINA RAJŠIĆ OVOG VAS VIKENDA VODI KROZ PROCES OBRADE VUNE

Autorska radionica u Gradskoj galeriji Labin (03. - 05.11.2023.)

Umjetnica Marina Rajšić svoju će autorsku radionicu procesa obrade vune održati u Gradskoj galeriji Labin kroz tri dana počevši u petak (03.11.) sve do nedjelje (05.11.) od 10.30 sati. Naučite i vi koji se postupci kriju u obradi vune sudjelovanjem na radionici.

Rajšić djeluje u području novomedijske umjetnosti baveći se pretežno socijalnim tematikama današnjice koristeći se pritom u svojim radovima raznim tehnikama i materijalima od digitalnog do ready made-a. Vuna kao materijal i simbol postala je predmetom njenog istraživanja za boravka na umjetničkoj rezidenciji na otoku Krku održanoj proljetos, kada proučava lokalnu tradiciju uzgoja ovaca i izumireće obrade vune, istovremeno se susrećući s problematikom njenog odlaganja kao otpadnog materijala. Svijest o dihotomičnosti materijala, koji u nekim slučajevima postaje fina pređa, dok u drugima po okoliš štetan otpad, pretočila je u rad izložen na skupnoj izložbi mlađih umjetnica labinskog i zagrebačkog kruga Percepcije u produkciji Gradske galerije Labin (03.06. – 02.07.2023.). Vuneni tepih poput istkane tapiserije objedinjavao je postupak obrade vune prikazom sekcija od posve neobrađene nečiste sve do finalnog produkta – ispredene pređe.

RADIONICA

Proces obrade tradicionalnim alatima i tehnikama koje je izučila od žiteljice otoka Cresa, posljednje koja se tim zanatom i dalje bavi, umjetnica će prezentirati u Gradskoj galeriji Labin dijeleći proces u tri dana. S obradom započinjemo u petak i družimo se do nedjelje svakim danom s početkom u 10.30 sati. Trajanje pojedinačne radionice predviđeno je između sat i trideset minuta do dva sata. Posjetitelji će sudjelovati u praktičnom procesu obrade po fazama, od inicijalnog pranja i čišćenja, odvajanja, četkanja, do dobivanja čiste pređe. Sudjelovanje je otvoreno za sve dobne skupine (od dječje do odrasle dobi). Uključivanje je moguće, ovisno o mogućnosti i interesu, prisustvovanjem kroz sva tri dana radionice ili pojedinačno odabirom određenog/ih dana.

Broj sudionika ograničen je do 20. Sav potreban materijal za sudjelovanje je osiguran. Djeca starija od 8 godina mogu samostalno nazočiti radionici uz kontakt roditelja/skrbnika. Radi lakše organizacije i pripreme materijala za rad, molimo prijave slati na adresu e-pošte galerija@uciliste-labin.hr navodeći ime i prezime, broj sudionika uz termin/e sudjelovanja ili u slučaju samostalnog sudjelovanja djece mlađe od 15 godina ime i prezime roditelja/skrbnika i prijavljenog djeteta/djece, dob, mobilni kontakt i termin/e sudjelovanja.

 

Radionica je ostvarena sredstvima Istarske županije.

O AUTORICI

MARINA RAJŠIĆ (Rijeka, 1995.) umjetnica je i dizajnerica vizualnih komunikacija. Diplomirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva Umjetnost lijepog, za koju je nagrađena Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar 2022., koja je dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards. U prosincu 2022. nagrađena je drugom nagradom za mlade umjetnike Ivan Kožarić, koju provodi MSU. Od 2015. izlaže na samostalnim izložbama (izbor: Print Screen, Galerija Filodrammatica Rijeka – Drugo more, 2021.; Čestice lipe, PPMPH Rijeka, 2021.; Posebna prigoda, Gradska galerija Labin, 2022.) i skupnim izložbama (izbor: Workshope online, online izložba MMSU Rijeka, 2020.; Sedam lica grada, Galerija Kortil Rijeka, 2021; Nagrada Radoslav Putar finale, Salon Galić, Split, 2022., XIV. Trijenale hrvatskog kiparstva, Meštrovićev paviljon (HDLU), Zagreb, 2022.). Njezini se radovi nalaze u javnim zbirkama MSU (Zagreb) i MSUI (Pula). Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button