EU projektiIstaknutoNovosti

MORE SJEĆANJA – STOLJEĆE TRADICIJE

Narodni muzej Labin danas je, u ponedjeljak 27. studenog, povodom predstavljanja dokumentarnog filma More sjećanja – stoljeće tradicije, ugostio brojnu publiku. Posjetili su ga tako prvi razred OŠ Ivo Lola Ribar s učiteljicom Tatjanom gdje su razgledali postav muzeja, repliku rudnika i potom pogledali dokumentarni film, ali i razgledali sobu posvećenu ribarskoj i maritimnoj baštini. U nešto kasnijem terminu, razgledu su se pridružili vrtićarci iz skupine Le Olive, područnog odjeljenja DV Pjerina Verbanac iz Starog grada. Iako su dokumentarni filmovi nešto ozbiljnijeg pristupa, djeca su pomno pratila radnju i ujedno učila o tradiciji, načinu ribarenja na našem području.

Izvor: Grad Labin

U službenom djelu programa – završne konferencije projekta More sjećanja, nakon uvodnih riječi ravnateljice Renate Kiršić Veselica, pročelnika za društvene djelatnosti Grada Labina Borjana Batagelja i predstavnika producentske tvrtke Level 52 Sanela Isanovića, prisutnima je prikazan 20 minutni dokumentarni film naziva More sjećanja – stoljeće tradicije u produkciji Level 52 iz Labina na novoj multimedijalnoj opremi. Film prati kronološki povijesni slijed ribarske i maritimne baštine područja Istočne Istre s naglaskom na rabački akvatorij i luku te Čepićko jezero. Na filmu gostuju povjesničari, poznavaoci tog dijela povijesti, ali i ribari koji se još uvijek bave tom djelatnosti. Picolo, Sabljo i Paliska, svaki na svoj način pričaju o njihovom radu, počecima ulaska u svijet ribarstva, ali i o prognozama za budućnost ove djelatnosti. Film obiluje nestvarno lijepim kadrovima rabačkog priobalja, Čepičkog polja, podmorja kao i raritetnim predmetima koji se koriste u djelatnosti. Film će uskoro biti dostupan i na službenim stranicama Učilišta, a svakako vas pozivamo da isti pogledate, bilo online, bilo izravno u Narodnom muzeju.

Izvor: Radio Labin

Na završetku događanja upriličena je zakuska s morskom tematikom za sve prisutne.

O projektu

Pučko otvoreno učilište Labin ostvarilo je financijsku podršku u sklopu natječaja kojeg raspisuje FLAG ALBA u sklopu mjere 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a u iznosu od 30.336,00 eur.

Svrha projekta More sjećanja je očuvanje ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanje održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba.

´U ime Pučkog otvorenog učilišta Labin zahvaljujem se svim našim suradnicima na projektu, a posebno ribarima koji su spremno stali pred kamere i podjelili djelić njihova iskustva s nama za buduće generacije´ – izjavila je ravnateljica Pučkog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica.

Film možete pogledati OVDJE.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo iz mjere 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button