IstaknutoMuzejNovosti

Otvorena izložba Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada

U petak 1. prosinca 2023. održan je posljednji događaj posvećen čašćenju sv. Justa u obljetničkoj četiristotoj godini početka gradnje zvonika otvorenjem izložbe Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada u autorstvu kustosica Stephanie Peršić i Olje Višković u Narodnom muzeju Labin.
Temeljna ideja Narodnog muzeja bila je priključiti se obilježavanju prikazom čašćenja kulta sv. Justa kao jednog od svetačkih zaštitnika grada i približiti široj publici djelić lokalne baštine. Istraživačkim radom na raznim izvorima, a primarno povijesnoj i povijesno-umjetničkoj građi u vlasništvu Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Labin, predstavljen je presjek čašćenja kulta sv. Justa u razdoblju od 6. stoljeća do danas kroz prizmu općih slavlja i znanih crtica iz života toga sveca, okolnosti dolaska i recepcije njegova kulta u Labinu te uloga istoimene bratovštine. Vizualna prisutnost sveca prikazana je izgubljenim i sačuvanim umjetninama izloženim na izložbi u vlasništvu starogradske labinske Župe. Riječ je o pokretnoj baštini tekstilne, kiparske i slikarske produkcije kao i rukopisima. Kontekst čašćenja nepokretnom baštinom predstavljen je nekadašnjom titularnom župnom crkvom i današnjim zvonikom uz šire sagledavanje istarskih primjera i tršćanskog ishodišta. Navedene cjeline objašnjene su bogatim tekstualnim panelima od šireg konteksta do pojedinačnih djela. Muzeografskim pomagalima 3d modela zvonika, tabletima s digitaliziranim i edukativnim materijalima te tiskom reprodukcija umjetnina koje nisu mogle biti uključene in situ, publika se dodatno uključuje u promatranju i recepciji izloženih materijala. Posuđen je i portret kanonika Tommasa Battiale iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.
U protokolu svečanog otvorenja sudjelovali su: ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica, autorice i kustosice izložbe Olja Višković i Stephanie Peršić, župnik Mirko Vukšić te Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, koji je izložbu i otvorio.

Za vizualni identitet i oblikovanje materijala zaslužan je umjetnik i grafički dizajner Oleg Morović, ujedno kao koautor postava uz kustosice. Stručni suradnici Biserka Budicin i Toni Ivetić pomagali su oko interpretacije građe i nastajanja određenih tekstualnih cjelina. Konzervatorica-restauratorica Osanna Šašinka izvršila je čišćenje mramornih kipova svetačkih figura kao prvu fazu restauratorskog zahvata potrebnog za njihovo daljnje očuvanje. Suradnice za prijevod tekstualnih materijala na engleski i talijanski jezik su Karla Golja Milevoj i Antonela Pamić, a lekturu hrvatskog jezika izvršila je Roberta Pulić. Autori izložbenih fotografija su Mateo Gobo, Ivo Puniš i Marina Rajšić. Zvonik u 3D modelu izradio je labinski obrtnik 3DKucin. Tehnički postav odradio je viši muzejski tehničar Milan Negovanović.
Cilj izložbe je upoznati lokalno stanovništvo i širu publiku o svetačkim čašćenjima na primjeru kulta sv. Justa i ukazati na važnost izloženih umjetnina i rukopisa kao predmeta identiteta lokalne i šire povijesti uz osvještavanje potrebe za njihovom brigom adekvatnim restauratorskim postupcima i pohranom.

Izložba ostaje otvorena do 1. svibnja 2024. godine u radnom vremenu Muzeja uz prethodnu najavu putem e-pošte: muzej@uciliste-labin.hr. Najave se odnose na individualne i grupne posjete uz napomenu potrebnog vodstva kroz izložbu.
U sastavu će se održati i popratni programi poput okruglog stola i besplatnih vodstava izložbom za građanstvo.

 

Autorica fotografija: Marina Rajšić

Možda vas zanima i ovo

Back to top button