Želite postati pčelar?
Voljeli biste da Vam pčelarstvo postane novi hobi ili nova profesija? Kako biste stekli sva potrebna znanja i vještine te bavili se pčelarstvom u skladu sa zakonom, otvorili vlastiti OPG ili obrt, potrebno će vam biti uvjerenje o stručnosti.
Pučko otvoreno učilište Labin u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin provodi program osposobljavanja za poslove pčelara/ice !
Program je verificiran od strane nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja i po završetku programa polaznici dobiju Uvjerenje o osposobljenosti koje se upisuje u e-radnu knjižicu.
Početak programa: sredina veljače 2024.
Predavači: eminentni stručnjaci iz područja pčelarstva, apiterapije i apiturizma
Literatura: najnovija i najsuvremenija literatura iz područja pčelarstva, apiterapije i apiturizma u Hrvatskoj
Uvjeti upisa : završena osnovna škola i navršenih 18 godina života
Više informacija može se dobiti na telefon 099 2005 700, e-mail:obrazovanje@uciliste-labin.hr ili osobno na adresi Istarska 1, II kat (zgrada policije.)
SADRŽAJ PROGRAMA: uvod u pčelarstvo, anatomija, fiziologija pčela i biološke osobine pčelinje zajednice, tipovi košnica, pčelinjaka i pčelarska oprema, pčelarski poslovi, bolesti i štetnici pčela, ekonomika pčelarske proizvodnje, zakonska regulativa u pčelarstvu, zaštita na radu i prva pomoć, praktična nastava kroz aktivno sudjelovanje u radnom okruženju.
DOKUMENTI POTREBNI ZA UPIS (uz predočenje originala): preslika zadnje završene škole, preslika domovnice i preslika rodnog lista.
TRAJANJE PROGRAMA: 150 sati teorijske i praktične nastave .
ORGANIZACIJA NASTAVE: prema dogovoru s polaznicima programa.
KOMPETENCIJE KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA: Razlikovati građu pčele, osobine pčelinje zajednice te tipove košnica, pčelinjaka i pčelarske opreme; Razlikovati i odabrati odgovarajuće postupke u uzgoju pčela, prikupljanju i preradi meda te ostalih pčelinjih proizvoda; Primijeniti pravila proizvodnje, čuvanja, pakiranja i prodaje pčelinjih proizvoda; Prepoznati pčelinje bolesti i štetnike te ispravno primijeniti postupke borbe protiv njih; Planirati troškove proizvodnje i plasman proizvoda na tržište; Koristiti prikladnu zaštitnu odjeću i pribor; Primijeniti pravila rada na siguran način te postupke pružanja prve pomoći.
RAZINA OBRAZOVANJA: Osposobljavanje / OBRAZOVNI SEKTOR: Poljoprivreda, prehrana i veterina