Gradska galerijaMuzej

NOĆ MUZEJA U LABINU

Muzeji i nova publika tema 2024.

Povodom ovogodišnje Noći muzeja odvija se poseban program u Narodnom muzeju Labin i Gradskoj galeriji koji kombinira povijesne, baštinske i kreativne sadržaje, ali i uključuje nove modele lokalnih suradnji.

U Narodnom muzeju od 18.00 sati, u petak 26. siječnja, moguće je razgledati postav muzeja uz stručno vodstvo kustosice, ili samostalno, uz naglasak na atrakciju repliku rudnika te dvije novouređene sobe na prvom katu. “Sobu posvećenu pomorstvu i ribarstvu te poljoprivredi i stočarstvu prezentirali smo krajem studenog, a u istoj je moguće pogledati i dokumentarni film More sjećanja – stoljeće tradicije, u produkciji Level 52. Na istom katu, desno, uređena je soba posvećena povijesti Labina od rimskog doba pa do 20. stoljeća koja prati kronološki slijed vladavina na našem području i naglašava ključne povijesne trenutke i osobe kao što su bitka s uskocima, Zakon kotla, Matija Vlačić Ilirik i dr.” – izjavila je ravnateljica Renata Kiršić Veselica.

Uz stručno vodstvo stalnim postavom, nudi se i stručno vodstvo izložbom otvorenom u prosincu koja je posvećena sv. Justu. Izložba naziva Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada autorski je koncept kustosica Stephanie Peršić i Olje Višković kao plod višemjesečnog istraživanja materije svetačkih kultova i povijesnog gradiva arhiva župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Labinu. Bogatstvo sakralnih predmeta i pisana građa u vlasništvu župe, relevantnih za čašćenje kulta sv. Justa, po prvi puta je prezentirana na koncepcijskoj izložbi kojom se obrađuje kontekst svetačkih čašćenja i kult sveca, povijesni prikaz njegove recepcije u lokalnim čašćenjima na Labinštini te povijesno-umjetnička predstavljanja u primjerima nepokretne i pokretne baštine.

Muzej ostaje otvoren do 21 sat, a korištenje svih sadržaja se ne naplaćuje.

Art & wine u Gradskoj galeriji Labin

Radionica redizajna kravate započinje također u 18 sati, a vodit će je Ivana Miletić Kunkušak i Ivana Plavčić, vlasnice zagrebačkog modnog brenda La Bestia.

“Posebno smo vezane uz Labin budući da jedna naša pridružena “beštija” Daniela živi u Ripendi. Često dolazimo kod nje na radionice pa čak imamo i mali kutak sa izloženim kreacijama u njenom showroomu OPG-a Mirakul” – ponosno ističu voditeljice.

Radionica je predviđena za 25 sudionika, a kotizacija obuhvaća trošak sudjelovanja na radionici, materijal, zakusku pripremljenu od strane restorana Velo Kafe i zlatom nagrađen pjenušac Vinarije Juričić, na prestižnom međunarodnom ocjenjivanju vina ‘Concours Mondial de Bruxelles’. Kroz predstavljanje pjenušca voditi će vas sommelier Denis Peteani iz istoimenog hotela Peteani. Hotelu Peteani nedavno je na Danima hrvatskog turizma, po izboru Slobodne Dalmacije uz podršku Hrvatske turističke zajednice i Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela dodijeljena nagrada „Adrian“ za najbolji mali obiteljski hotel.

Kroz cijelu večer, svojom posebnom energijom i kreativnošću vodit će vas poznata i osebujna poetesa Roberta Razzi. – poručuju organizatori POU Labin i Turistička zajednica Grada Labina.

Nakon radionice svaki polaznik sa sobom nosi jedinstvenu kreaciju koju može nositi, ali i prigodno pokloniti dragoj osobi.

Prijave je moguće izvršiti OVDJE zaključno s 25. siječnja.

La Bestia je modni brand osnovan 2017.godine i smješten u samom centru Zagreba. Ivana Miletić Kunkušak i Ivana Plavčić sve izrađuju same: odjeću, modne dodatke i ukrase za dom tako da su skroz predane “slow fashion” principu. Izrađuju male serije ili unikate od kvalitetnih materijala ne prateći trendove, već njegujući prepoznatljivi stil koji su kupci prigrlili kao svoj. Njihove kreacije se mogu nositi godinama.

Vidimo se u Labinu!

Možda vas zanima i ovo

Back to top button