Gradska galerijaMuzej

Ciljane aktivnosti za stvaranje nove publike – Noć muzeja u Labinu

Narodni muzej i Gradska galerija pri Pučkom otvorenom učilištu Labin i ove su se godine priključili obilježavanju Noći muzeja u petak 26. siječnja 2024. godine s početkom u 18 sati.

Hrvatsko muzejsko društvo već devetnaestu godinu zaredom organizira manifestaciju Noć muzeja, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. Tema ovogodišnje Noći muzeja glasila je MUZEJI I NOVA PUBLIKA, a usredotočena je na važnost muzeja u potrazi za novom muzejskom publikom i njezinom razvoju te novim programima i razvoju muzeja uopće.

Prateći temu Noći muzeja, Narodni muzej Labin organizirao je s početkom u 18 sati besplatno stručno vodstvo po stalnom muzejskom postavu s naglaskom na dvije novouređene prostorije na prvom katu muzejske zgrade. Osim arheološkog postava u atriju, povijesti rudarenja na Labinštini, važnih događaja i znamenitih ličnosti, posjetitelji su mogli razgledati novu prostoriju posvećenu povijesti Labina koja je prikazana kroz zanimljive i važne epizode labinske povijesti te tematski prateće eksponate. Na istom katu posjetitelji su razgledali prostoriju posvećenu gospodarstvu Labinštine, točnije ribarstvu, pomorstvu, poljoprivredi, stočarstvu i maslinarstvu, uz objašnjenja izloženih predmeta iz fundusa Narodnog muzeja, u kojoj je također moguće pogledati dokumentarni film „More sjećanja“ u produkciji Level 52.

Nakon razgleda stalnog muzejskog postava, kustosice Stephanie Peršić i Olja Višković provele su posjetitelje izložbom „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“, otvorenom početkom prosinca, a plod je višemjesečnog istraživanja materije svetačkih kultova i arhivskog gradiva pohranjenog u arhivu župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Labinu.

Muzej je bio otvoren za sve posjetitelje željne samostalnog istraživanja i učenja do 21:30, uz besplatan ulaz.

Naročito veseli činjenica da je među posjetiteljima 19. Noći muzeja u Narodnom muzeju Labin bio veći broj djece i mladih te posjetitelja iz drugih krajeva, čime je ostvaren cilj teme ovogodišnje Noći muzeja – Muzeji i nova publika.

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button