MuzejNovosti

„Giuseppini Martinuzzi u čast“ – Izložba povodom 180. obljetnice rođenja u Gradskoj knjižnici Labin

U veljači se prisjećamo velike labinske revolucionarke, učiteljice, pedagoginje, pjesnikinje, društvene i političke djelatnice Giuseppine Martinuzzi (Labin, 14. 2. 1844. – Labin, 25. 11. 1925.). Sto osamdesetu godišnjicu rođenja jedne od istaknutijih osoba istarske povijesti i naše sugrađanke Gradska knjižnica Labin i Narodni muzej Labin obilježavaju prigodnom zajedničkom izložbom muzejske građe i arhivskog gradiva iz fundusa Muzeja te knjiga iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice.

Tijekom svog dugog i burnog života Giuseppina Martinuzzi nabavila je i sakupila pozamašan broj knjiga, novina, rukopisa, bilježnica i mapa te je stvorila bogatu knjižnicu imenovanu „Biblioteca Giovanni Antonia Martinuzzi“. Za svoju knjižnicu Giuseppina je izradila detaljan katalog koji je pravo remek-djelo i pokazuje koliko je Giuseppina bila pedantna i pažljiva osoba.

Od rane mladosti Giuseppina Martinuzzi zanimala se za pjesništvo. Svoje prve pjesme počela je pisati već s dvanaest godina, a tijekom čitavog života aktivno se bavila književnim radom. Najčešće je pisala socijalne i rodoljubne pjesme te je u svojim pjesmama izražavala vjeru u oslobođenje radničke klase.

Izložbom „Giuseppini Martinuzzi u čast“ želi se javnosti približiti njezino pjesništvo, ali i istaknuti neprocjenjivu vrijednost njezine Knjižnice koja je zajedno s cijelom njezinom ostavštinom od 1993. godine upisana u Registar pokretnih spomenika kulture i čuva se danas u labinskom Narodnom muzeju.

U Gradskoj knjižnici Labin izložen je tek dio bogate Giuseppinine ostavštine, a od osobite su važnosti Catalogo della Biblioteca Giovanni e Antonia Martinuzzi (kutija s karticama s nazivima knjiga i autorima), Catalogo con Appendice (Katalog s dodatkom, bilježnica), Giuseppinina poezija, soneti.

Izložbu „Giuseppini Martinuzzi u čast“ možete pogledati do 21. veljače 2024. u Gradskoj knjižnici Labin u radno vrijeme Knjižnice.

Knjižničarke Gradske knjižnice Labin ovom su prigodom pripremile i kratak online kviz znanja te videozapis o životu i djelu Giuseppine Martinuzzi koji će biti projiciran svakodnevno u holu Knjižnice, na ulazu u Memoriju rudarstva.

Kviz znanja  i videozapis dostupni su na:

https://take.quiz-maker.com/QE7D7JLSV

https://www.youtube.com/watch?v=x7Y3uyoU3YQ

Obilježimo zajedno rođendan Giuseppine Martinuzzi koja je ostavila neizbrisiv trag u našoj povijesti!

Možda vas zanima i ovo

Back to top button