Muzej

Obilježavanje 103. godišnjice Labinske republike u Narodnom muzeju Labin

Ove 2024. godine obilježavamo 103. godišnjicu Labinske republike, jednog od najvažnijih događaja u labinskoj povijesti. Labinska republika, samouprava nastala za vrijeme rudarske pobune na Labinštini, trajala je od 2. ožujka do 8. travnja 1921. godine. Štrajk labinskih rudara započeo je kada se oko šesto rudara okupilo na trgu Krvova placa u Vinežu u ime borbe za radnička prava, poboljšanje položaja, radnih i životnih uvjeta, ali i u znak prosvjeda protiv nadolazeće talijanske fašističke politike. Labinski rudari su pod sloganom „Kova je nasa“ zauzeli rudnike i rudarska postrojenja, organizirali upravljanje rudnikom i postavili svoje „crvene straže“ kao zaštitu od fašista. Iako ubrzo ugušena, Labinska republika ostavila je neizbrisive tragove na Labinštini, ali je imala i mnogo širi odjek te se smatra jednim od prvih organiziranih antifašističkih otpora u svijetu. Labinska republika pokazala je vrijednosti koje su važnije i nadilaze ideologiju i politiku, a to su sloga, jednakost, multikulturalnost, prijateljstvo i hrabrost.

Otkrij tajne Narodnog muzeja Labin kroz Interaktivnu igru!

Narodni muzej Labin te poziva na nezaboravno putovanje uz interaktivnu igru kroz postav, naziva Labinska Republika: Rudarski ustanak. U ovoj muzejskoj priči, zakorači u cipele rudara te doživi njihov svakodnevni život i događaje koji su se odvijali tijekom osnivanja Labinske Republike. Igra je prepuna zagonetki i izazova koje će testirati tvoje vještine, a kroz igru ćeš se susresti i s brojnim eksponatima koji kriju jedinstvene priče. Priča se igra u muzeju, samostalno ili u timu, dostupna je za preuzimanje odmah, a omogućava ti jedinstveno iskustvo istraživanja muzeja na potpuno nov način. Jeste li spremni raditi u rudniku, suprotstaviti se tlačenju i otključati tajne Labinske Republike?
Interaktivna igra rezultat je suradnje Narodnog muzeja Labin i tima mobilne aplikacije Naratour. Naratour je nova vrsta mobilnog vodiča koja posjetiteljima muzeja i galerija omogućava interpretaciju sadržaja kroz interaktivne ture. Svaka interaktivna tura je priča u kojoj posjetitelj ima glavnu ulogu te tokom obilaska prati točke interesa, pronalazi tragove i rješava niz izazova dok se priča ne završi. Izazovi dolaze u obliku zagonetki, a mogu se riješiti samo vizualnom ili fizičkom interakcijom s eksponatom i njegovim okruženjem npr. predmeti u blizini eksponata koji mogu biti dio zagonetke. Svaki uspješno riješen izazov otključava zanimljive edukativne činjenice. Dodana vrijednost Naratoura je i njegova sposobnost da posluži i kao audio vodič.

https://naratourapp.com/

Cjelokupan sadržaj može biti na više jezika, a može se i preuzeti za uporabu bez internetske veze. Muzej upravlja sadržajem interaktivnih tura, audio vodiča i detaljima o muzeju iz administratorskog sučelja. Ideja je razvijena kroz Akcelerator Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER gdje je projekt osvojio i glavnu nagradu. Aplikacija je već dostupna u preko 20 muzeja i galerija u regiji.
„ Nakon nekoliko mjeseci pripreme veseli nas što upravo za Dan rudara možemo našoj publici predstaviti interaktivnu igru na temu Labinske republike. Vjerujemo da će se igra koja je posjetiteljima potpuno besplatna koristiti te time novim generacijama približiti bogata labinska povijest. Uskoro nas očekuje i predstavljanje muzejskog audiovodiča na čemu također radimo u suradnji s mladim inovatorima iz tvrtke Naratour. „ – izjavila je ravnateljica POU Labin Renata Kiršić Veselica.

Na Dan rudara, u subotu 2. ožujka 2024. godine između 11 i 14 sati posjetite Narodni muzej Labin (ponesite i svoje smartphone) i u njegovom rudniku isprobajte igru „Rudarski ustanak“, pratite tragove, riješite zagonetke i razotkrijte skrivene tajne u muzeju!

Sretno!

Možda vas zanima i ovo

Back to top button