Gradska galerijaNovosti

Četvrt stoljeća Gradske galerije Labin i gostovanje Percepcija u Galeriji Kortil

Izložba Dušana Džamonje otvara program Gradske galerije

Gradska galerija Labin otvara svoja vrata 16. ožujka izložbom jednog od najvećih nacionalnih kipara DUŠANA DŽAMONJE, kojom započinje izložbeni program 25. obljetnice djelovanja ove galerijske ustanove.

Hrvatska enciklopedija za njega navodi: “sklon radikalnim tehničkim i formalnim eksperimentima, sjedinio je organski i neorganski svijet oblika i kiparskih materijala, tradicionalnih i novih, ostvarivši jedan od najzapaženijih kiparskih opusa hrvatskog i jugoslavenskoga visokoga modernizma.”

Izložba naziva Skulpture i projekti u koautorstvu Fedora Džamonje, umjetnikova sina, i Branka Franceschija, povjesničara umjetnosti i kustosa, premijerno je izložena 2018. godine u beogradskoj galeriji Arte te se upravo u prostoru labinske Gradske galerije prikazuje po prvi puta u Hrvatskoj.

 

Gradska galerija Labin pripremila je zanimljiv izložbeni program u nastavku godine prikazujući nacionalne i lokalne umjetnike raznovrsnih medija djelovanja i generacijskih presjeka.

Ovu godinu obilježava i niz suradnji sa zagrebačkim ustanovama: Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti i Galerijom Forum, s kojom su bile česte izložbene suradnje osamdesetih godina prošloga stoljeća (tada s Narodnim muzejom kao krovnom ustanovom). Suradnje se ostvaruju i s Galerijom Doma omladine Beograd i Galerijom Kortil.

Upravo se u Galeriji Kortil otvara izložba PERCEPCIJE, skupna izložba labinskih i zagrebačkih umjetnica mlađe generacije, u utorak, 12. ožujka. Izložba je tijekom 2023. osmišljena i postavljena u produkciji i prostoru Gradske galerije Labin. Umjetnice koje izlažu su: Eni Blašković, Glorija Blazinšek, Sanda Črnelč, Anja Juričić, Hana Hanak, Meri Files, Monika MilasAlba Miočev, Iris Poljan i Marina Rajšić. Izložba promovira i osnažuje mlade ženske umjetnice u njihovoj afirmacijskoj putanji, povezuje i spaja u daljnjim suradnjama umjetnica i kustosica, a svojim daljnjim putovanjem i s drugim ustanovama i publikom.

 

Džamonja, Dušan. Hrvatska enciklopedijamrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 3.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/dzamonja-dusan>.

O AUTORU

DUŠAN DŽAMONJA (Strumica, Makedonija, 1928. – Zagreb, 2009.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih kipara.

1928. 31. siječnja rođen je u Strumici, Makedonija.
1945. Upisuje Likovnu akademiju u Zagrebu.
Prve dvije godine pohađa klasu profesora Vanje Radauša, a potom klasu
profesora Frana Kršinića.
1951. Diplomirao u majstorskoj radionici profesora Antuna Augustinčića.
1951. (do 1953.) Suradnik majstorske radionice profesora Frana Kršinića.
1953. Počinje s radom u vlastitom studiju, Ilica 44, Zagreb.
1970. Počinje s gradnjom ljetnikovca i atelijera u Vrsaru, Istra, prema vlastitom
projektu.
1977. Dobitnik Rembrandtove nagrade, Foundation Goethe, Basel.
1987. Odlazi u Bruxelles, Belgija.
2000. Dodijeljena mu je nagrada Masarykove Akademije za životno djelo, Prag,
Češka Republika.
2004. Postaje član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
2006. Osniva novi studio i galeriju Atelier Džamonja, Jurkovićeva 23, Zagreb.
2009. 14. siječnja preminuo je u Zagrebu.

 

O AUTORICAMA (Percepcije)

ENI BLAŠKOVIĆ (Pula, 1985.) diplomirala je 2010. likovnu kulturu na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je Rektorove nagrade za najboljeg studenta APURI. Godine 2009. i 2010. koordinira likovni dio programa kulturne manifestacije Labin art republika (sezonske izložbe mladih). Sudjeluje na skupnim izložbama u Hrvatskoj te se predstavlja u različitim medijima. Autorica je više predgovora likovnih izložbi. Bavi se grafičkim dizajnom. Od 2010. godine radi kao likovni pedagog, uz kontinuirano stručno usavršavanje. Dobila je mnogobrojna priznanja za mentorstvo učenika nagrađenih na likovnim natječajima, a u svom radu aktivno promovira likovnost kroz klasične i multimedijalne tehnike i konceptualan pristup. U sklopu pedagoškog rada aktivno surađuje s GGL, MKS, MMSU, a u cilju promocije likovnih i primijenjenih umjetnosti kod mladih.

GLORIJA BLAZINŠEK (Rijeka, 1991.) odrastala je u rodnom Labinu do svoje sedme godine kada se s majkom preselila u Trento. Studirala je lingvistiku na Ca’ Foscari di Venezia. Fotografijom se počela baviti u srednjoškolskoj dobi. Sudjelovala je na nekoliko samostalnih i skupnih izložaba u Hrvatskoj i Italiji. Profesionalno se, osim umjetničkom, bavi fotografijom raznih događanja poput vjenčanja, izložaba, kulturnih i svečanih evenata  te marketinških proizvoda unutar foto-djelatnosti Altripiani, zajedno s partnerom Giacomom Frisonom. Djeluju od 2014. godine s temeljnim fokusom usmjerenim na ljude, njihov život i djelatnosti, čime svaki projekt prezentiraju čitavim pozadinskim procesom naglašavajući održivu i transparentnu proizvodnju proizvoda autorskih reklamnih kampanja. Putujući zajedno svijetom, dokumentiraju kulture i različite običaje naroda predstavljajući ih svojim fotografijama.

SANDA ČRNELČ (Zagreb, 1997.) diplomantica je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavničkog smjera u klasi doc. art. Marka Tadića. Od 2018. aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno te grupno. Dobitnica je Rektorove nagrade za ak. god. 2017./2018. Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te Chinese Government Scholarship za ak. god. 2019./2020. unutar stipendiranog IMFA programa u sklopu kojega godinu dana boravi na China Academy of Art.

MERI FILES (Pula, 1987.) nakon preddiplomskog studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (smjer slikarstvo) završava diplomski studij Vizualne umjetnosti na sveučilištu IUAV u Veneciji. Kroz svoje radove, koji se protežu od slikarstva, tekstilne umjetnosti do audio i video instalacija promišlja i preispituje šire društvene kontekste polazeći od vlastite i obiteljske intime. Izlagala je na dvije samostalne izložbe u Labinu i Zagrebu, te više grupnih izložbi u Hrvatskoj, Srbiji i Italiji.  Osim na području likovne umjetnosti, povremeno djeluje i na području grafičkog i web dizajna te rukotvorina. Živi u Fiesso d’Artico pokraj Venecije.

HANA HANAK (Zagreb, 1997.) osnovnu školu završila je u Velikoj Gorici, kratko vrijeme živjela je u Saudijskoj Arabiji, a srednjoškolsko obrazovanje završila u rodnom Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo, 2021., s ciklusom slika Tragovi pod mentorstvom Zoltana Novaka. Za vrijeme preddiplomskog studija, u sklopu ERASMUS+ programa, provela je semestar na Accademia di Belle Arti u Macerati. Za vrijeme i nakon studija izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Zagrebu i inozemstvu. Prvu samostalnu izložbu otvorila je 2019. u KCM-u. U Zagrebu u 2022. samostalno izlaže u Galeriji Usput te na grupnim izložbama HDLU-a i 1. Velikogoričkom salonu u Galeriji Galženica.  Intervenirala je u javnim prostorima (mural u Vinogradskoj, Zagreb,  i bolnici u Zaboku) i radila na projektu Akademija u Hodu (2021.). Sudjelovala je u sklopu DA! Festivala, a njeni nagrađeni radovi Izolirana u laptopu, Izolirana u mobitelu izloženi su u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2021.). Boravila je na nekoliko rezidencija u inozemstvu, a najrecentnija je Dekonstrukcija slike u Leipzigu, (2022.). Članica je društva Hrvatskih likovnih umjetnika.

ANJA JURIČIĆ (Rijeka, 1996.) diplomirala je na Akademiji Primijenjenih Umjetnosti u Rijeci, smjer vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna s radom vizualnog identiteta za dokumentarni film Labinska republika. Bavi se novim i tradicionalnim medijima, s naglaskom na fotografiji i filmu. Pohađala je ERASMUS program razmjene studenata na RISEBA University Riga (MA Audio Visual Media Arts) 2019. / 2020. godine. Koautorica je grafičkih intervencija u prostoru uz kolegice s APURI, za Ekonomski Fakultet u Rijeci. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložba od kojih izdvaja izložbu etiketa Studentsko Vino u sklopu VINISTRA (Poreč). Zaposlena je kao motion graphic/digital designer u sportskoj industriji.

MONIKA MILAS (Zagreb, 1997.) diplomirala je na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2022. godine. Od 2019. do 2021. djelovala je kao članica audiovizualnog kolektiva MediumMovement, s kojima je zajednički stvarala i izlagala u galerijskom i javnom prostoru. Trenutno djeluje samostalno, te najčešće izlaže skulpturalne instalacije u prostoru, crteže i video art u vidu 3D projekcija i VJ-ing vizuala. Od 2022. započinje niz uspješnih suradnji s raznim značajnim akterima na hrvatskoj elektroničkoj sceni. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi od kojih izdvaja: Art Zagreb i 36. Salon mladih (u sastavu kolektiva MediumMovement; 2022.); te 3 samostalne izložbe u Zagrebu. Dobitnica je HPB nagrade na prodajnoj izložbi studentskih radova Plati i nosi u galeriji Bačva (Meštrovićev paviljon) u organizaciji HPB, HDLU i ALU (Zagreb, 2018.). Nominirana je za nagradu Ambasador  Hrvatska za najbolju art produkciju u regiji 2022.

ALBA MIOČEV (Zadar, 1994.) nakon Škole primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek slikarstvo, 2014.godine. Dio studija u sklopu Erasmus+ provodi na Ulster sveučilištu u Belfastu, a nakon završenog preddiplomskog studija u sklopu Erasmus prakse radi na rezidenciji GlogauAir u Berlinu. Izlagala je na mnogim grupnim izložbama. Bavi se slikanjem murala, te sudjeluje na festivalima murala. Dobitnica  je nagrade publike Erste fragmenti (2022.). Živi i djeluje u Zagrebu.

IRIS POLJAN (Zagreb, 1989.) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer grafika, 2008. godine, a 2014. diplomirala  na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo u klasi profesora Ante Rašića. Od 2011. aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

MARINA RAJŠIĆ (Rijeka, 1995.) umjetnica je i dizajnerica vizualnih komunikacija. Diplomirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2015. izlaže na samostalnim izložbama (izbor: Print Screen, Galerija Filodrammatica Rijeka – Drugo more, 2021.; Čestice lipe, PPMPH Rijeka, 2021.; Posebna prigoda, Gradska galerija Labin, 2022.) i skupnim izložbama (izbor: Workshope online, online izložba MMSU Rijeka, 2020.; Sedam lica grada, Galerija Kortil Rijeka, 2021; Nagrada Radoslav Putar finale, Salon Galić, Split, 2022., XIV. Trijenale hrvatskog kiparstva, Meštrovićev paviljon (HDLU), Zagreb, 2022., Percepcije, Gradska galerija Labin, 2023.). Dobitnica je Rektorove nagrade 2019., finalistica Nagrade Radoslav Putar 2022. (dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards), dobitnica druge nagrade Ivan Kožarić (MSU) 2022., te Nagrade ULUPUH-a za najbolju mladu umjetnicu 2023. godine. Njezini se radovi nalaze u javnim zbirkama MSU (Zagreb), MSUI (Pula) i MMSU (Rijeka). Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i ULUPUHA.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button