IstaknutoKinoNovosti

IZLOŽBA POSVEĆENA POVIJESTI KINEMATOGRAFIJE

RAZVOJ FILMA, SLIKE I ZVUKA

U nedjelju, 24. ožujka u 18 sati u foajeu Kina Labin otvara se Izložba starih projektora i fotoaparata, koju organizira Pučko otvoreno učilište Labin.

Izložba nudi pregled aparata i uređaja za snimanje iz ranih dana fotografije i kinematografije, proizvedenih između 1880. i 1977. godine: od austrougarskog stereoskopa i lanterne magice s kraja 19. stoljeća, preko popularnih kinoprojektora te dijaprojektora 1950-ih i 1960-ih, do legendarnih Kodak i Polaroid aparata, uz neke primjere razvitka tehnologije sve do 21. stoljeća.

Radi se o impresivnom i očuvanom inventaru koji obuhvaća neke od najranijih komercijalno dostupnih uređaja za stvaranje te prikazivanje statičnih i pokretnih slika. Posjetiteljima će se tako pružiti svojevrsni vremeplov kroz gotovo sto godina razvitka proizvodnje fotografskih kamera i raznovrsnih projektora za kućnu upotrebu. Izloženi predmeti dio su privatne kolekcije skladatelja i pijanista Hrvoja Puškarića.

Na dan otvorenja, održat će se kratko predavanje o nastanku i povijesti kinematografije, dok će projekcija nijemog filma braće Lumière biti izvedena uz klavirsku pratnju uživo. Program otvorenja će obogatiti i nastup trija neoklasične glazbe.

Posjetitelje izložbe će u svijet kinematografije uvesti Boško Picula, filmski kritičar, politolog i docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji će povodom otvorenja održati predavanje o početcima i zanimljivostima povijesti filma. Picula je autor mnogih stručnih i znanstvenih radova, a njegove filmske kritike objavljene su u raznim medijima. Kao filmski kritičar surađuje s Hrvatskom radiotelevizijom i Hrvatskim filmskim savezom. Član je brojnih umjetničkih društava u Hrvatskoj i svijetu (Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Hrvatsko politološko društvo, Hrvatsko novinarsko društvo, Northeastern Political Science Association).

Na izložbi će posjetitelji imati priliku iskusiti doživljaj gledanja nijemog filma braće Lumière kao u danima prvih kino-projekcija, zahvaljujući glazbenoj pratnji kojom će multiinstrumentalist Sandi Bratonja obogatiti otvorenje izložbe. Bratonja je glazbenik i producent čiji se rad nerijetko isprepliće s filmom (Mopus, Deni, Davor Zupičić i Dino Kos) i izvedbenim umjetnostima (Kurva, Zijah Sokolović). Kao član sastava 4, od 1998. godine surađuje s Damirom Urbanom, s kojim je sudjelovao i u četvrtoj sezoni natjecateljskog showa The Voice Hrvatska. Djeluje i kao samostalni izvođač te je vlasnik obrta za tonsko snimanje i glazbenu produkciju VerAudio sa sjedištem u Rijeci.

Za glazbeni program otvorenja izložbe pobrinut će se trio Histriatria Project, kojeg čine skladatelj i pijanist Hrvoje Puškarić, violinist Osman Eyublu i klarinetist Toni Kranjac. Sastav se ističe autorskim skladbama u kojima spaja neoklasičnu glazbu s elementima folklora i groove oscilacijama, uz uzbudljive interpretacije klasičnog repertoara originalnim stilom. Članovi trija su profesionalni glazbenici (Eyublu i Kranjac su članovi Riječkog simfonijskog orkestra, dok je Puškarić profesor klavira u Umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana u Labinu) čiji se poslovni angažmani isprepliću s proučavanjem i otkrivanjem neočekivanog potencijala klasičnih i modernih instrumenata.

Izložba starih projektora i fotoaparata je realizirana sredstvima Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina i Turističke zajednice Grada Labina.

Izložba se može razgledati do ponedjeljka, 1. srpnja.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button