MuzejNovosti

Stručno vodstvo izložbom Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada

Izložba sakralne građe labinske gornjogradske župe u Narodnom muzeju Labin

Stručno vodstvo izložbom Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada u Narodnom muzeju Labin održat će se u nedjelju, 24. ožujka, s početkom u 12 sati. Razgled izložbom uz stručno objašnjenje koncepta autorica i kustosica Olje Višković i Stephanie Peršić bit će besplatno za građanstvo.
Podsjetimo, izložba je otvorena u studenom prošle godine, a tematizira presjek čašćenja kulta sv. Justa u razdoblju od 6. stoljeća do danas kroz prizmu općih slavlja i znanih crtica iz života toga sveca, okolnosti dolaska i recepcije njegova kulta u Labinu te uloga istoimene bratovštine. Autorice su rekonstruirale prikaz istraživačkim radom na raznim izvorima, a primarno povijesnoj i povijesno-umjetničkoj građi u vlasništvu Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Labin. Cilj izložbe je upoznati lokalno stanovništvo i širu publiku o svetačkim čašćenjima na primjeru kulta sv. Justa i ukazati na važnost izloženih umjetnina i rukopisa kao predmeta identiteta lokalne i šire povijesti uz osvještavanje potrebe za njihovom brigom adekvatnim restauratorskim postupcima i pohranom.

Okupljanje zainteresiranih za razgled izložbe uz stručno vodstvo odvija se ispred Muzeja u 12 sati.

Izložba ostaje otvorena do 1. svibnja 2024. godine u radnom vremenu Muzeja (10 – 14 sata) uz prethodnu najavu ili u drugo vrijeme od navedenog prema dogovoru putem e-pošte: muzej@uciliste-labin.hr. Najave se odnose na individualne i grupne posjete uz napomenu potrebnog vodstva kroz izložbu.

Autorica fotografija: Marina Rajšić  © Pučko otvoreno učilište Labin

Možda vas zanima i ovo

Back to top button