Gradska galerijaNovosti

Gradska galerija Labin postaje Habitat Ide Blažičko

Izložba kao suradnja sa zagrebačkom Galerijom Forum

Sljedećih mjesec dana Gradska galerija Labin uprizorit će ambijentalnu instalaciju Habitat kiparice Ide Blažičko. Otvorenje je zakazano za subotu, 13. travnja, u 19 sati u kustostvu Feđe Gavrilovića, voditelja Galerije Forum (Zagreb).

Suradnja s Galerijom Forum predstavlja jednu od niza najavljenih institucionalnih kolaboracija predviđenih u ovoj godini, ujedno srebrnoj za Gradsku galeriju Labin, brojeći dvadeset pet godina djelovanja. U nastavku godine, tijekom lipnja, predviđeno je uzvratno gostovanje Gradske galerije Labin u Zagrebu u prostoru Galerije Forum izložbom Percepcije, upravo izlaganom u riječkoj Galeriji Kortil.

Galerija Forum predstavlja izložbu Ide Blažičko, koja je u tamošnjem prostoru izlagala 2018. godine radom naziva Ikaros. Ambijentalna kiparska instalacija Ide Blažičko satkana od tekstilnih materijala odražava sveprisutnu autoričinu tematiku istraživanja i promišljanja o okolišu i bićima koja ga nastanjuju. Habitat izveden u Gradskoj galeriji Labin primarno se referira na jednosmjeran odnos ljudskog djelovanja na prirodu i posljedičnim odražavanjem na ekosustav. Vizualna instalacija upotpunjena je zvučnom kompilacijom Alexa Brajkovića koja uključuje glasanja životinja na popisu ugroženih vrsta u Republici Hrvatskoj.

Gavrilović u svojem tekstu opisuje Idino stvaralaštvo kao forme koje se prilagođavaju kontekstima u kojima ih autorica izlaže. One se mogu nalaziti u otvorenim javnim prostorima, poput parkova ili ulica, kao i u galerijama i muzejima. To prilagođavanje neposrednom prostornom kontekstu čini ih sličnima živom svijetu. One se mogu lako ugnijezditi u novo obitavalište, ali i svojom prisutnošću osmišljavati njegov kontekst. To je dinamika slična dinamici suživota različitih organizama na nekom mjestu. Stalno promjenjiva, ali ipak postojana ravnoteža u kojoj opstoji neka cjelina koja se, poput ove instalacije, zove ‘habitat’.*

  • Feđa Gavrilović, izvadak iz uvodnika izložbe Ide Blažičko Habitat
Iz arhive autorice

Ostatak večeri nakon službenog otvorenja pratit će zvučna kulisa glazbenika Andree Pongraca na handpanu, čime će se publika imati prilike upoznati s jednim nekonvencionalnim i manje zastupljenim instrumentom.

Razgled izložbe moguć je do 11. svibnja 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin. Edukativni program za građanstvo održava se 26. travnja u 18 sati besplatnim stručnim vodstvom.

Program Gradske galerije Labin realiziran je sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije.

 

O AUTORICI

Foto: Robert Marić

Ida Blažičko (Zagreb, 1985.)

nakon završene Klasične gimnazije u Zagrebu 2003. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 2007. na Kiparskom odsjeku u klasi red. prof. art. Stjepana Gračana. Tijekom studija boravila je na Indiana University of Pennsylvania (SAD), pohađajući kiparstvo u klasi prof. dr. Jamesa Nestora te grafiku u klasi prof. Patricie Villalobos Echeverríe. Kao stipendistica MZOS-a i Kineske Vlade od 2008. do 2009. godine usavršavala se na Međunarodnom fakultetu Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou, pohađajući studij Kineski jezik i kultura. Od 2009. do 2012. pohađala je poslijediplomski doktorski studij Kineske akademije umjetnosti, smjer Umjetnost u javnom prostoru, te doktorirala na temu „Održiva javna umjetnost: ponovno stvaranje urbanog okoliša“. Kao stipendistica Grada Zagreba usavršavala se na poslijediplomskom doktorskom studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Kiparstvo, pod mentorstvom red. prof. art. Slavomira Drinkovića i teorijske mentorice red. prof. dr. sc. Vere Turković, te 2016. doktorirala na temu „Biomimetika u službi umjetnosti“.

Od 2010. do danas predaje na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou, na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru i Odsjeku umjetničke instalacije u pejzažu. Godine 2016. izabrana je za umjetničku suradnicu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2019. za docenticu. Na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhouu vodi kolegij Biomimetika: Priroda nas poučava, a od 2019. godine i izborni kolegij Biomimetika: priroda, prostor, umjetnost na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Ida Blažičko prisutna je na hrvatskoj umjetničkoj sceni od 2006. godine. U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika: „Vjetar“ (Shanghai, 2011.), „Vjetar II“ (Nacionalni park močvara Xixi, Hangzhou, 2012.), „Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada“ (San Vito al Tagliamento, Italija, 2017.) i tekstila: „Genius loci“ (Arena centar Zagreb, 2015.), „Cloud“ (East Gate Mall, Skopje, 2021.) te „Leaves“ (East Gate Mall, Skopje, 2022.).

Jedinstvom monumentalnih dimenzija, krhkih materijala i biomorfne motivike, u direktnom perceptualnom odnosu s promatračem skulpture pružaju dojam plemenite i dostojanstvene efemernosti koji autorica potencira ili nadograđuje povezujući ih umjesto naslova ili objašnjenja s poetskim slikama haiku poezije.

Dobitnica je više nagrada, među kojima se ističu Nagrada Hrvatske sekcije AICA za skulpturu „Slobodan prostor“ na XIV. trijenalu hrvatskoga kiparstva (Gliptoteka HAZU, 2022.); nagrada  na Međunarodnom natječaju vizualnih umjetnosti „Žrtva Vukovara“ 1991. za multimedijsku instalaciju „A-létheia“ u koautorstvu s Alexom Brajkovićem (2021.); Hong Kong Contemporary Design Awards – Outstanding instructor award (2020.); 1. nagrada na međunarodnom natječaju za idejni koncept i sadržaj paviljona Crne Gore na 16. Venecijanskom bijenalu arhitekture kao članica peteročlanog internacionalnog autorskog tima (2018.); 1. izvedbena međunarodna nagrada Premio in Sesto za trajni postav skulpture u javnom prostoru grada San Vito al Tagliamento (2016.); 1. nagrada Kineske akademije umjetnosti za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.); 1. nagrada Internacionalnog fakulteta Kineske akademije umjetnosti za skulpturu „Hidden Garden” (2012.) i Nagrada Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za diplomski rad (2007.).

Idini glavni istraživački interesi uključuju ono što se događa u preklapajućim područjima gdje možemo zamagliti granice i upotrijebiti biomimetiku kao umjetnički alat te ponuditi rješenja na probleme u okolišu. Uže područje umjetničko-znanstvenog interesa su biomimetički materijali i stvaralački procesi u kiparstvu.

Docentica je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i dopredsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

 

OSTALE INFORMACIJE

Grafički materijali: Oleg Morović © Pučko otvoreno učilište Labin

Detalj rada; Portretna fotografija: Iz arhive autorice; Robert Marić © Ida Blažičko

 

Radno vrijeme Galerije

Uto – pet      10 – 14

Pet, 26.04.    16 – 19.30 (vodstvo 18.00)

Sub, 04.05.   11 – 15

 

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button