Gradska galerija

Gradska galerija Labin na Morovićev ‘Old school’ način

Subota je bila u znaku otvorenja izložbe Olega Morovića u Gradskoj galeriji Labin, čiji je kustos Mladen Lučić. Stara škola privukla je stručnu istarsku publiku, koja je podržala mladog fažanskog umjetnika, no i generacijski presjek šire zajednice koja se uz izložbu zabavljala uz DJ-a Nina Frankovića na terasi Galerije.

Stara škola predstavljena je ljetos u vodnjanskoj Astri u organizaciji udruge La Predstava, te je u 2024. nastavila putovanje u Varaždinu, a trenutno i u Labinu. Izložena djela nastala u razdoblju od 2020. do 2023. godine čine cjelinu od četrdesetak radova iz Morovićeve prve sveobuhvatne slikarske serije. Po formaciji slikarskog usmjerenja na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli, Oleg se daljnjim radom istaknuo u području grafičkog dizajna i umjetničkog djelovanja povezanog s poezijom, urbanom umjetnošću očitovanom u grafikama i fanzinima, dok se slikarskim medijem posredno poigravao uklapajući ga kao dio procesa. Kustos izložbe Mladen Lučić, koji Olega prati u raznim projektima, ističe umjetnikovu odvažnost uporabom raznovrsnih neslikarskih podloga i velikih formata upravo prvijencem slikarskog ciklusa. Preplet poezije i umjetnosti u Morovićevom djelovanju očituje se i preslikava u likovnim ostvarajima nastalim kao utjelovljenje određene pjesme ili kao vizualno ishodište potom pretočeno u pisanu formu. Ciklus je temeljen na autorovoj imaginaciji i promišljanjima uz ispreplitanje s autobiografskim elementima. Tako će rad Dark boys simbolički utjeloviti upravo autora uz umjetnike Andija Pekicu i Olega Šurana, u njihovom zajedničkom djelovanju kroz umjetničko-književni rad. Ekspresivnost izražaja povezuje ga s njemačkim neoekspresionistima i newyorškim urbanim umjetnicima, uz odjeke i primjese enformelizma i visokog modernizma.

Izložbu su uz autorsko-kustoski dvojac Morovića i Lučića, predstavili i otvorili organizatori: ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica i kustosica Gradske galerije Labin Stephanie Peršić, te u ime Grada Labin pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Borjan Batagelj. Realizacija obljetničkog programa Gradske galerije Labin omogućena je sredstvima osnivača Grada Labina te Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije.

Stara škola ostaje otvorena do 22. lipnja 2024. u radnom vremenu Galerije, a bit će organizirano i stručno predstavljanje kao popratni dio programa.

 

O AUTORU

Oleg Morović

rođen je na Dan Republike 29. studenog 1987. godine u Puli gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2006. godine. Voditelj je udruge Prostor urbane kulture u Fažani kroz čiji rad organizira edukativne i kreativne radionice te razne kulturno-umjetničke programe. Uz Olega Šurana i Andija Pekicu vodi umjetničku organizaciju Fazan te nakonjusmo.net – web portal za dizajn, interakcije i umjetnost, a posljednjih petnaestak godina zajednički izdaju časopis za poeziju Polet. Jedan je od osnivača Vladimir Film Festivala (provodi SK August Šenoa) i Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festivala (u organizaciji Prostora urbane kulture, NVFV i La Udruge). Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložaba. Rijetko nagrađivan. Bavi se grafičkim dizajnom. U slobodno vrijeme slika ili tiska grafike i plakate u tehnici sitotiska. Voli umjetnost. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva. Živi u Fažani.

Kontakt / Contact

olegmorovic@mail.com

Instagram: lolololo.art

nakonjusmo.net – Portal za dizajn, interakcije i umjetnost

 

Fotografije: Marina Rajšić, Tedi Korodi (portretna) © Pučko otvoreno učilište Labin, Ole Morović

 

Radno vrijeme Galerije

Uto – čet      10 – 14

Pet                16 – 19.30

Sub, 25.05., 08.06., 22.06.   11 – 15

Zatvoreno: pon, ned, te na dan 29.05.2024.

 

Za promjene u radnom vremenu, pratiti mrežnu stranicu ustanove: https://uciliste-labin.hr/o-nama/o-gradskoj-galeriji/ ; i društvene mreže Galerije (Insta / Fcb)

 

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button