Muzej

Okrugli stol „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“

Narodni muzej Labin pri Pučkom otvorenom učilištu Labin i Talijanska unija – Zajednica Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin/Comunita degli Italiani di Albona Giuseppina  Martinuzzi u četvrtak 11. srpnja 2024. godine organiziraju okrugli stol s temom „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“. Okrugli stol održat će se u prostorijama Narodnog muzeja Labin s početkom u 18:30 sati.

Okrugli stol „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“ na temu sv. Justa i prisustva njegovog svetačkog kulta u Labinu organiziran je povodom 400. obljetnice početka gradnje labinskog zvonika tituliranog gradskom zaštitniku sv. Justu te se organizira kao popratni program izložbe istog naziva otvorene u prosincu 2023. godine u izložbenim prostorijama Narodnog muzeja Labin, a cilj mu je okupiti istraživače, znanstvenike i stručnjake koji su se u svom djelovanju bavili različitim aspektima spomenute teme (arheologija, povijest, povijest umjetnosti, itd.). Ovim skupom nastojat će se interdisciplinarnim pristupom osvijetliti postojeće i nove spoznaje o prisustvu kulta sv. Justa u kontekstu labinskog i šireg istarskog podneblja, sagledavanjem vezanih primjera iz srodnih i primjenjivih područja. Sudionici okruglog stola su viši konzervator-restaurator Toni Šaina, Franco Stener iz Muggije (Ita), mag. povijesti umjetnosti Stephanie Peršić, i prof. povijesti i dipl. arhivistica Olja Višković, kustosice Gradske galerije i Narodnog muzeja Labin.

Narodni muzej Labin i Talijanska unija – Zajednica Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin pozivaju sve zainteresirane građane i posjetitelje da svojim prisustvom uveličaju ovaj skup te doprinesu njegovoj učinkovitosti, a ujedno i saznaju neke nove informacije o sv. Justu i njegovom svetačkom kultu u Labinu.

Vidimo se!

Možda vas zanima i ovo

Back to top button