Muzej

U Narodnom muzeju Labin održan okrugli stol „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“

U organizaciji Narodnog muzeja Labin pri Pučkom otvorenom učilištu Labin i Talijanske unije – Zajednice Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin/Comunita degli Italiani di Albona Giuseppina Martinuzzi u prostorijama Narodnog muzeja Labin 11. srpnja 2024. godine održan je okrugli stol pod nazivom „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“.

Okrugli stol na temu sv. Justa i prisustva njegovog svetačkog kulta u Labinu organiziran je povodom obilježavanja 400. obljetnice početka gradnje labinskog zvonika tituliranog gradskom zaštitniku sv. Justu te kao popratni program izložbe istog naziva otvorene u prosincu 2023. godine u izložbenim prostorijama Narodnog muzeja Labin.

Cilj ovog skupa bio je okupiti istraživače, znanstvenike i stručnjake iz polja arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti koji su se u svom djelovanju bavili različitim aspektima spomenute teme te se nastojalo interdisciplinarnim pristupom osvijetliti postojeće i nove spoznaje o prisustvu kulta sv. Justa u kontekstu labinskog i šireg istarskog podneblja.

Na okruglom stolu „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“ sudjelovali su viši konzervator-restaurator Toni Šaina, Franco Stener iz Muggije (Ita), mag. povijesti umjetnosti Stephanie Peršić, i prof. povijesti i dipl. arhivistica Olja Višković, kustosice Gradske galerije i Narodnog muzeja Labin.

Toni Šaina, viši konzervator-restaurator, govorio je o tragovima zidnog oslika koji otkrivaju izvorno oblikovanje crkve sv. Justa u Labinu, Franco Stener, novinar i publicist iz Muggije, detaljnije je proučavao zvona labinskog zvonika sv. Justa, a kustosice Gradske galerije Labin i Narodnog muzeja Labin Stephanie Peršić i Olja Višković iznijele su rezultate svojih  istraživanja provedenih u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u labinskom starom gradu i u župnom arhivu o primjerima pokretne baštine s prikazom sv. Justa iz nekadašnjih labinskih sakralnih objekata i o labinskoj bratovštini sv. Justa. Predavanje Franca Stenera sa talijanskog jezika prevodio je prof. Tullio Vorano.

Ovim okruglim stolom privelo se kraju cjelogodišnje obilježavanje 400. obljetnice početka gradnje labinskog zvonika sv. Justa.

Foto: 5portal

Možda vas zanima i ovo

Back to top button