EU projekti

U Gradskoj galeriji Labin održana panel rasprava „ Živjeti film u Hrvatskoj“

U sklopu projekta KRUG- Kultura, Umjetnost i Građani
u Gradskoj galeriji pri Pučkom otvorenom učilištu Labin održana je panel rasprava „ Živjeti film u Hrvatskoj“
Osnovni cilj projekta je razvoj civilno-javnog partnerstva u provođenju inkluzivne misije lokalnih kulturnih organizacija uz korištenje modela sudioničkog upravljanja.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda,a bavi suradnjom u likovnim, filmskim i glazbenim programima
Organizator panel rasprave je Pučko otvoreno učilište Labin, u svojstvu partnera u projektu, zajedno s koordinatorom , Udrugom za mlade Alfa Albona, u projektu koji provodi Pučko otvoreno učilište Zagreb zajedno s partnerima .
Raspravu su moderirali Toni Juričić, doktorand za filmske studije,Goran Načinović, redatelj, direktor fotografije i montažer te Bianca Dagostin, magistrica filma i filmska producentica.

Panel rasprava će poslužiti kao snimani materijal za izradu dokumentarnog filma koji će se prikazati na otvorenju Festivala dokumentarnog filma Shpeena Dox ,18. srpnja 2019. Kod Špine.

Moderator Toni Juričić se osvrnuo na globalno stanje filmske industrije na području Hrvatske, te izrazio zadovoljstvo s trenutnom situacijom u Hrvatskoj koja ide u pozitivnom smjeru i smatra da je filmska industrija u Hrvatskoj konačno stala na svoje noge, što dokazuju brojna nacionalna , a i međunarodna priznanja. Kao primjer spomenuo je domaći film Zvizdan te seriju Novine.

O interesu za filmsku kulturu na lokalnom nivou govorili su panelisti Bianca Dagostin, i Goran Načinović , koji su prije 5 godina započeli s filmskim radionicama za djecu te uočili veliki interes, stoga zaključuju da su Labin i okolica plodno tlo za razvijanje filmske industrije.
No, otvorilo se pitanje rješavanja infrastrukture i financijske podrške filmskim aktivnostima.

Ravnateljica Pou Labin, Daniela Mohorović, osvrnula se na primjer dobre prakse civilno- javnog partnerstva i to na Festival dokumentarnog filma Shpeena Dox, koje je Pučko otvoreno učilište Labin pokrenulo na inicijativu Udruge za mlade Alfa Albona tj. ovdje prisutne Bianke Dagostin i još nekolicine filmofila te kasnije prepustio organizaciju Udruzi Alfa Albona. Izrazila je zadovoljstvo vezano za održivost Festivala, rast u kvaliteti te dobru popraćenosti od strane publike i prepoznatljivost .
Pučko otvoreno učilište Labin iako nije više suorganizator, daje i dalje tehnički suport Festivalu.
Tijekom Panel rasprave, dotakla se i problematika stvaranja publike, na što je Bianka Dagostin napomenula da upravo Festival dokumentarnog filma radi na stvaranju publike te približava publici nezavisne i dokumentarne filmove .

U ugodnom okruženju Gradske galerije Labin, u prisustvu građana koji su se odazvali Panel raspravi , ljubiteljima filma i onih koji se bave filmom, ravnateljica Pou Labin je pozvala prisutne da se uključe u filmske radionice koje će se odvijati u sklopu istog projekta KRUG- Kultura, Umjetnost i Građani.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button