Koncerti

DUO SFORZATO NASTUPA U SKLOPU SIPPING SESSIONSA KRAJ CRKVE SVETOG ANDRIJE U RAPCU

U petak 25. kolovoza s početkom u 20.00 sati na platou ispred crkve svetog Andrije u Rapcu održava se SIPPING SESSIONS koncert klasične glazbe na kojem nastupaju Ante Krpan (klarinet) i Ivan Pernicki (klavir) tj DUO SFORZATO.

U sklopu koncerta moći ćete poslušati djela Johannes Brahmsa, Luigi Bassia, J. Rameaua i N. Milottija.

Impresivne glazbene i pedagoške karijere izvođača

Ante Krpan rođen je 1982. u Zagrebu. Klarinet počinje učiti u Glazbenoj školi V. Lisinskog u Zagrebu, u klasi prof. Luke Vlahovića. Tijekom osnovnog i srednjeg glazbenog školovanja osvojio je tri prve nagrade na Hrvatskom natjecanju učenika glazbe. Godine 2000. upisuje studij klarineta na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu, u klasi prof. Jože Kotara, predavača s ljubljanske Akademije za glasbo. Iste godine dobiva državnu stipendiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Godine 2003. prelazi na Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu prof. Josipa Tonžetića, gdje je i diplomirao u lipnju 2005.

Nakon diplome svoj studij nastavlja na Ecole normale de Musique de Paris u klasi prof. Guy Dangaina.

Godine 2006. osvaja stipendiju Vlade Republike Francuske, a 2007. završava studij u Parizu i stječe Diplome superieur de concertiste kao i diplomu iz komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec. S pijanistom Ivanom Pernickim održao je brojne nastupe u zemlji i inozemstvu.

Uz koncertnu djelatnost bavi se pedagoškim radom te je trenutno zaposlen kao profesor klarineta u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Njegovi učenici s velikim uspjehom sudjeluju na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima i polažu prijemne ispite na visokim umjetničkim školama, a sudjeluje i u radu komisije za odabir propozicija za državno natjecanje Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Zbog izvrsnih rezultata na području pedagogije Agencija za odgoj i obrazovanje 2019. omogućila mu je napredovanje u zvanje profesora mentora. Kao mentor redovito obučava mlađe kolege – profesore klarineta i priprema ih za polaganje državnih stručnih ispita. Kao orkestralni umjetnik surađivao je sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH.

Ivan Pernicki, pijanist

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon toga upisuje postdiplomski studij na La Schola Cantorum u Parizu u klasi Eugena Indjica. Zaposlen je kao umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (odjel za solo pjevanje) te na Akademiji za glasbo u Ljubljani (odjel za solo pjevanje), također kao umjetnički suradnik.

U listopadu 2008. godine pozvan je izvesti premijeru kompozicije skladatelja E. Ewazena na akademiji Juilliard u New Yorku, a 2009. i 2010. godine dobitnik je stipendije za International Keyboard Institute of Music na Mannes College of Music, također u NYC. 2014. godine predstavio se kao koncertni pijanist na sveučilištima u SAD-u prezentirajući hrvatske, američke i europske skladatelje za klavir s velikim uspjehom (Goucher College, Baltimore; Slippery Rock University, Pittsburgh; Kennesaw state University, Atlanta). Iste godine dobitnik je posebne nagrade za najboljeg vokalnog korepetitora na natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu.

2015. godine dobitnik je stipendije Franz Schubert Instituta u Baden bei Wien (Austrija), jednom od najeminentnijih masterclassa i koncertnih prilika u području Lieda pod nazivom “Poetry and Performance of the German Lied”. Prvi je hrvatski pijanist koji je ostvario takav uspjeh u 28 godina postojanja Franz Schubert Instituta. Američki kompozitor Larry Alan Smith posvetio mu je svoju kompoziciju pod nazivom ‘Three Pieces for Piano’. Izdana je 2015. godine (Tallow Tree Music Publishing) i praizvedena 2018. godine na Ivanovoj drugoj turneji u SAD-u. Nastup u ‘National WWI Museum in Kansas City’ bio je podržan od ‘House of Representatives’ u Washingtonu. Predavanja i recitali prezentirali su hrvatske kompozicije nastale u periodu 1. svjetskog rata.

Gran Canaria International Clarinet Festival (Kanarsko otočje, Španjolska) poziva Ivana da bude službeni pijanist festivala od 2019. godine, te ga iste godine slovensko društvo Temsig nagrađuje posebnom nagradom žirija za nastup na natjecanju u Sloveniji. Nastupao je kao solist i komorni glazbenik za Hrvatsku radio i televiziju (Dobro jutro, Hrvatska; Vijesti iz kulture; Hrvatska uživo; Kod nas doma; HR 3 program, Radio Sljeme…) te na mnogim festivalima u Europi i SAD-u. Također, sudjelovao je u realizaciji deset opernih projekata u kojima je imao ulogu orkestra i dirigenta, osvajajući odlične kritike u medijima.

Ivan redovito sudjeluje na stručnim usavršavanjima i stručnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu kako bi kontinuirano razvijao kvalitete kao pijanist, umjetnički suradnik te pedagog.

Crkvica uz more i šetnicu

Crkva svetoga Andrije apostola nalazi se uz morsku obalu i vrijedan je kulturni spomenik Rapca. Izgrađena je u 15. stoljeću, a obnovljena krajem 19. stoljeća. Njezinu neprocjenjivu umjetničku vrijednost tvori oltar s kipovima sv. Jurja, sv. Mihovila te sv. Petra i Pavla. Koncert će se održati na platou ispred crkve i počinje u 20 sati.

U sklopu koncerta organizirano je kušanje vina Vinarije Matiška iz Svete Nedelje kraj Labina po promotivnoj cijeni.

Organizatori: Pučko otvoreno učilište Labin i Turistička zajednica Grada Labina. Provedbu koncerta pomaže Ministarstvo kulture i medija RH.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button